Bladeren
13-4-2022
Help, mijn kind wil keepen!


Bij SV Phoenix hebben we fantastische keepers onder de lat staan die voor ieder team super belangrijk zijn. Vanaf de E6 maken kinderen kennis met keepen en begint een aantal ook enthousiast te worden voor het keepen. Mocht het nou gebeuren dat je denkt "Help, mijn kind wil keepen!”, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je dan te wachten staat… We laten deze periode ouders van keepers aan het woord. Die vragen beantwoorden die bij jou als ouder – of gewoon als geïnteresseerde- van een mogelijke keeper vast ook door je hoofd gaan… Als eerste Lot Winkel, moeder van Alba (MB1)

 

1) Wie ben je en in welk team keept je zoon/dochter?
Lot Winkel – moeder van Alba die momenteel keept in de MB1. Ze is gestart met keepen bij Schaerweijde waar ze begon met hockeyen toen ze 6 jaar was. Toen er gezocht werd naar een keeper voor de MD1 bij Phoenix heeft ze de overstap gemaakt en dat is fantastisch uitgepakt. Ze is met open armen ontvangen in het team en de houding van de club ten opzichte van eigen keepers is erg motiverend. Er wordt goed geluisterd naar de eigen ambities van de keepers, ingezet op maximale ontwikkeling (met goede keeperstrainers) en bij gelijke geschiktheid (vs keepers van buiten die selectie doen) krijgt de Phoenix keeper de voorkeur en geeft vertrouwen.

2) Sinds wanneer keept je zoon/dochter?
Sinds ze naar de D jeugd is gegaan is ze vaste keeper geworden. In de E jeugd heeft ze zo nu en dan in de goal gestaan.  

3) Wat ging er door je heen toen hij/zij vertelde te willen gaan keepen?
Ik vond het een goede keuze. Als coach van haar E team had ik gezien dat ze veel plezier had in de wedstrijden waarin ze als keeper in het doel stond. Dit kwam doordat het haar goed af ging en ze daardoor een belangrijke bijdrage kon leveren aan het resultaat van haar team. Ze kreeg ook veel complimenten van teamgenoten en trainers/coaches voor wat ze liet zien als keeper.

4) Ben je sindsdien anders naar wedstrijden gaan kijken?
Je let wel iets meer op wat de keeper doet en in hoeverre de keeper ook echt betrokken wordt bij enerzijds het spel zelf maar ook als er successen worden gevierd of nadat de wedstrijd is afgelopen. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is in het team want als keeper moet je toch altijd even extra je best doen om onderdeel te zijn van het team. Wordt er op de keeper gewacht bij het van het veld lopen etc. etc. Dat is allemaal belangrijk. Gelukkig is daar in de teams bij Phoenix altijd aandacht voor.   

5) Stinken die keepersspullen nu echt zo erg en staan ze niet in de weg?
Ze stinken zeker, vooral na een wedstrijd of training als het geregend heeft, maar als je de spullen dan even in de wasmachine gooit dan is er niks aan de hand!.
Alba heeft inmiddels ontdekt dat haar broek/bodyprotector/elleboogbeschermers/tok precies in haar fietsbak passen dus prima mee naar huis te nemen na een wedstrijd of training. De keeperstas staat niet in de weg want iedere keeper heeft een locker op de club waar de tas in opgeborgen kan worden. Alleen tijdens het zaalseizoen is het soms lastig omdat je dan steeds moet zorgen dat de keeperstas ook in de sporthal is waar getraind wordt. Maar ook hier hebben we gemerkt dat andere ouders en begeleiders altijd bereid zijn hierin mee te denken.


6) Welk advies/tip/opmerking zou je aan ouders willen geven van kinderen die willen gaan keepen?
Laat je kinderen vooral een paar keer keepen in de E6 of E8 tallen want dan kunnen ze ervaren of ze het leuk vinden. Ook leuk als je ze dan naar de keeperstraining laat gaan die wordt aangeboden aan de kinderen die de zaterdag erop in de goal staan. Ook leuk om in de zaal een keer te keepen want dat zijn wedstrijden waar de keeper vaak nog intensiever betrokken is bij het spel dan op het veld. Tenslotte belangrijk dat de keuze niet "voor het leven” is. Bij Alba heeft dat geholpen om het in de eerstejaars D te proberen voor een jaar. Daarna vond ze het zo leuk dat ze is blijven keepen. Uiteindelijk moeten ze vooral zelf de keuze maken.
Als ze vervolgens keeper zijn, dan is het erg leuk om mee te doen aan de keepers clinics die worden georganiseerd tijdens Pasen, Hemelvaart of kerstvakantie waar mensen als Pirmin Blaak maar ook Joyce Sombroek training geven.


Wist je dat…

 Het bij Phoenix in de D-jeugd ook mogelijk is om speler en keeper te zijn?! Om erachter te komen of keepen echt wat voor je is, kun je ook aangeven als je een seizoen om de week wilt keepen. Is dat wat voor jou? Laat het weten via [email protected]

Als je andere vragen hebt of een keertje mee wilt trainen met de keeperclub, mail ons dan ook!